Vereniging

Overgenomen uit het Eindhovens Dagblad

Jos Thomassen 25 jaar 'Roostenzang'

door onze correspondent Geert van Elten. dinsdag 07 oktober 2008 | 02:45 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 07 oktober 2008 | 09:59

EINDHOVEN - Zijn ouders stimuleerden Jos Thomassen zich een muziekinstrument eigen te maken, maar daarna moest hij toch 'een echt vak leren'. Hij koos voor de piano en een studie wiskunde en theoretische natuurkunde in Utrecht.Een fraaie combinatie, want hij kon zich vele jaren uitleven in akoestische projecten bij het Instituut voor Perceptie Onderzoek (IPO). En dit jaar viert het Stratumse koor De Roostenzangers, dat hij hen al 25 jaar dirigeert.

"Muziek is rechtstreekse, niet-rationele communicatie", vertelt Thomassen thuis in Woensel. "De componist legt er zijn ziel in bloot. En als je luistert naar bijvoorbeeld Schubert, hoor je wat muziek spiritueel kan betekenen." De liefde voor klassieke muziek kreeg hij mee van zijn vrienden van de middelbare school in Maastricht, waar hij opgroeide. In Utrecht was er niet veel tijd voor zijn eigen muzikaliteit, maar na de verhuizing naar Eindhoven werd alsnog de parttime opleiding koordirectie gevolgd. "Bij het IPO werkte toen een aantal mensen met plezier in muziek en we hebben daar toen een koor opgericht. Ik dirigeerde er van alles." Ook gaf Thomassen leiding aan een jeugdmuziekgroep in de Vlokhovense kerk en speelde hij piano bij een operettegezelschap. Niet alleen uit plezier; naast zijn parttime werk kon hij de inkomsten goed gebruiken.

Eenmaal afgestudeerd in 1983 zag hij in een advertentie dat De Roostenzangers een dirigent zochten. Hij trof een enthousiaste club zangers aan, met een leeftijd van rond de veertig en met 'een zwaar kerkrepertoire'.

"Ik herkende veel goede zangstemmen, maar er was nooit iets aan scholing gedaan. Ik merkte wel dat ze vooruit wilden", blikt de dirigent terug. "Dus gingen we aan de slag met grote missen. Die hebben een dubbel rendement: met een integrale uitvoering, maar er zitten ook prachtige oratoria in, die we afzonderlijk kunnen zingen." Daarnaast waagde het koor zich ook aan niet-kerkelijke muziek.

Het werd hard werken voor de zangers. "En dan geeft het voldoening als ik toevallig iemand hoor zeggen dat het prachtig is wat ze nu ingestudeerd heeft." Zoals veel koren kampen ook De Roostenzangers met een tekort aan mannen, vooral tenoren. En als er nieuwe leden bijkomen, is het bij vertrouwde stukken weer veel oefenen. Uitvoeringen zoals in het Muziekcentrum Frits Philips kan het koor niet meer betalen, maar gelukkig kent de regio veel kleine theaters waar de zang ook goed klinkt. Zondag 26 oktober is er voor Thomassen een jubileumconcert: om drie uur in de Gerarduskerk aan het Gerardusplein.